Omhoog Cattery Cascabel Laatste nieuwtjes De katers De poezen Cascabel Kittens In Herinnering Geschiedenis English Page WWW Links

Laatste update 27-02-2024: Meer nieuws op de nieuws pagina - Siksi's Kittens

Een stukje geschiedenis

Meer dan 100 jaar geleden werd de Siamees geïntroduceerd in Engeland.

Volgens de legende werden de Siamezen in Thailand speciaal gefokt. Er is helaas geen enkel bewijs dat de mooie verhalen over de Siamese kat in de geschiedenis ook op waarheid berust. Een vaak beschreven verhaal is dat de Koning van Siam twee Siamese katten schonk aan de Engelse ambassadeur, die ze mee naar Engeland nam en ze aan zijn zuster, Mrs. Veley schonk.

Het is ook waar dat Mrs. Veley een van de eerste westerse fokkers van Siamese katten was, dat blijkt uit de  documentatie. Ze was in het bezit van twee Siamese katten die haar broer in 1884 uit Thailand had meegenomen. Maar diezelfde Mrs. Veley heeft ooit geschreven dat ze haar broer ervan verdacht de twee katten bij een straatverkoper in Thailand te hebben gekocht.Foto uit 1953 van fam. Scholte

Alle tegenwoordige Siamese katten met stamboom stammen af van ongeveer elf katten die kort na 1880 uit Siam (Thailand) naar Engeland geïmporteerd werden. Harrison Weir schreef de eerste rasomschrijving begin 1900. Het was een streven van de fokkers de gezondheid van de siamees te bewijzen zodat ze gezien werden als sterke katten, net als de andere rassen in die tijd. Foto uit de vijftiger jaren

In de 20e eeuw is er wel wat nieuw bloed geïmporteerd, in het bijzonder na de eerste en tweede wereldoorlog toen de Siamese katten met uitsterven bedreigd werden,  maar die oorspronkelijke elf katten zijn de voorouders van alle hedendaagse Siamese katten.

Zeker tot in de jaren 70 werden de Siamezen gefokt met de korte dikke fluweelachtige waterafstotende vachten. Vele foto’s van Show Kampioenen van voor 1980 waren de stevige ronde Siamezen.

Maar al vanaf de jaren zestig werd door selectief fokken de moderne Siamees ontwikkeld: een ultraslanke kat met zeer grote oren en een veel geprononceerder kop. 

In 1980 heeft men (the Siamese Joint Advisory Committee) besloten de puntenstandaard van de siamees te veranderen en dat was tevens het einde van het type dat er al zo lang was. In de jaren negentig van de 20e eeuw waren op shows bijna uitsluitend Siamezen met een dergelijk uiterlijk te bewonderen.

Aangezien de rasstandaard aan het moderne type was aangepast kregen de Siamezen van het klassieke of traditionele type een negatieve beoordeling door keurmeesters en het had geen zin meer om naar een show te gaan. Beschikbare katers, showkampioenen, werden dus allemaal "modern" van type en uiteindelijk was er bijna nergens meer een fokker met het oorspronkelijke type Siamees te vinden.

Toch bleef er vraag naar de oude Siamees: Mensen die in de jaren ‘70 nog een "klassieke" Siamees hadden aangeschaft, en na het overlijden van hun dier eenzelfde kat wilden kopen, kwamen teleurgesteld terug van de shows. De kat die zij zochten was er niet meer. Sommigen kochten dan maar een moderne Siamees, anderen namen een Burmees of een Tonkanees, omdat deze katten nog het meest van hun "oude" kat weg hadden.

Inmiddels heeft een kleine groep liefhebbers besloten het oude type Siamees weer terug op de kaart te zetten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geïmporteerde katten uit Zwitserland en Duitsland, waar nog een paar fokkers het oude type zijn blijven fokken.  Ook worden katten geïmporteerd uit landen waar nog geen stamboek wordt bijgehouden. Juist in dit soort landen waar de kattenfokkerij nog minder ontwikkeld is, is men ook minder gevoelig voor "mode", en zijn juist daar ook nog Siamezen van het oude type te vinden, zij het zonder stamboom. De inmiddels opgerichte "Werkgroep traditionele Siamezen" stelt zich tot doel de Siamees van voor de tweede wereldoorlog in als zijn verschijningsvormen van rond en vlezig tot slank met iets verlengd lichaam weer terug te brengen.

Op dit moment vormt de erkenning van de traditionele Siamees nog een probleem. Een aantal (inter) nationale kattenkoepels heeft de term "Thai" bedacht om deze katten in onder te brengen.

De fokkers van de Thai  zien hun katten als Siamezen met alle Siamese kenmerken, alleen met een lichaamstype zoals dat tot in de jaren 1960 gebruikelijk was. Zij vinden wel dat de naam "Thai" verwarring schept, omdat het in feite niet om iets nieuws gaat.

Maar noemt men het Traditioneel, Thai of Klassiek, het oude type Siamees is weer terug en mag zich op shows verheugen met een grote belangstelling van de bezoekers en liefhebbers.






Wie meer wil weten over de Thai of traditionele/oude type Siamees in Nederland:

http://www.traditionelesiamezen.nl

Start